Veelgestelde vragen

Vragen over de Vitaal Vechtdal Polis

Wat is Vitaal Vechtdal?

Vitaal Vechtdal zet zich in voor een gezonde, actieve regio. Samen met partners stimuleert Vitaal Vechtdal mensen van jong tot oud om zelf actief aandacht te besteden aan de eigen gezondheid. Vitaler worden én blijven. Met als resultaat dat mensen minder gebruik hoeven maken van de zorg. De Vitaal Vechtdal Polis is één van de initiatieven van Vitaal Vechtdal.

Kijk voor meer informatie over Vitaal Vechtdal op www.vitaalvechtdal.nl.

Waarom zou ik een Vitaal Vechtdal Polis afsluiten?

De Vitaal Vechtdal Polis is een gratis aanvullende verzekering bovenop de landelijke zorgpolissen van ONVZ, Salland Zorgverzekeringen en De Amersfoortse. Deze aanvulling biedt een aantal interessante voordelen. Je ontvangt korting op de zorgverzekering én Vitaal Vechtdal voordelen, zoals gratis parkeren bij het ziekenhuis in Hardenberg. Bekijk alle Vitaal Vechtdal voordelen.

Wat zijn de voordelen van de Vitaal Vechtdal Polis?

Met de gratis Vitaal Vechtdal Polis ontvang je korting op de zorgverzekering én Vitaal Vechtdal voordelen die jou helpen met een gezonde leefstijl. En je kunt gratis parkeren bij het ziekenhuis in Hardenberg. Bekijk alle Vitaal Vechtdal voordelen.

Zijn de voordelen van de Vitaal Vechtdal Polis ook na 2020 geldig?

Elk jaar worden de voordelen van de Vitaal Vechtdal Polis opnieuw beoordeeld door het bestuur van Vitaal Vechtdal. Het kan daarom zijn dat de voordelen veranderen of worden uitgebreid na 2020. U wordt hiervan op de hoogte gehouden.

Wat kan ik doen met de Vitaal Vechtdal pas?

Als u een Vitaal Vechtdal Polis afsluit, dan bent u 'Vitaal Vechtdal lid' en ontvangt u de Vitaal Vechtdal pas. Speciaal voor leden van Vitaal Vechtdal hebben we aanbiedingen geselecteerd die bijdragen aan een gezond en Vitaal Vechtdal. U profiteert van de aanbiedingen op vertoon van uw Vitaal Vechtdal pas. De aanbiedingen van dit moment vindt u op de voordelen pagina. De aanbiedingen worden het hele jaar door aangevuld, hou de website dus in de gaten! Heeft u al een Vitaal Vechtdal Polis? Dan heeft u al een pas ontvangen. Bent u uw pas kwijt? Neem dan contact met ons op.

Wat zijn de kosten van de Vitaal Vechtdal Polis?

Elke inwoner en/of werknemer van een werkgever uit de gemeente Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Coevorden of Twenterand kan de Vitaal Vechtdal Polis helemaal gratis afsluiten. U betaalt alleen de premie van de zorgverzekering (basisverzekering + eventueel de aanvullende en tandartsverzekering). Op de premie van de zorgverzekering ontvangt u bovendien een aantrekkelijke korting.

Hoeveel korting ontvang ik op mijn zorgverzekering via Vitaal Vechtdal?

Hoeveel korting u op uw basis en aanvullende verzekeringen ontvangt, hangt af van de keuze van de zorgverzekeraar. Daarnaast is het van belang of u uw zorgverzekering via uw werkgever heeft afgesloten en of deze werkgever bij Vitaal Vechtdal is aangesloten.

Ik heb al een Vitaal Vechtdal Polis, moet ik dan iets doen om deze te behouden?

Als u nu al een Vitaal Vechtdal Polis bij ONVZ, Salland Zorgverzekeringen of De Amersfoortse heeft en u stapt niet over naar een andere zorgverzekeraar, dan behoudt u de Vitaal Vechtdal Polis. Als u uw huidige zorgverzekering wilt aanpassen, dan kunt u uiteraard terecht bij Vrieling Verzekeringen voor persoonlijk advies.

Bent u in 2020 verzekerd bij Zilveren Kruis en heeft u de Vitaal Vechtdal collectiviteit? Dan komt de Vitaal Vechtdal Polis vanaf 2021 te vervallen als u bij Zilveren Kruis verzekerd blijft. Overstappen naar een andere Vitaal Vechtdal zorgverzekering kan natuurlijk wel.

Ik heb mij aangemeld, ontvangen mijn gezinsleden dan ook de Vitaal Vechtdal voordelen?

Als uw gezinsleden verzekerd zijn op dezelfde polis als u, ontvangen zij automatisch de Vitaal Vechtdal voordelen. Als ze niet op dezelfde polis als u staan, dan moet uw gezinslid (18+) apart aangemeld worden. Hulp nodig? Neem contact op met de adviseurs van Vrieling Verzekeringen.

Ik heb op dit moment al een zorgverzekering bij ONVZ, Salland of De Amersfoortse en ik wil een Vitaal Vechtdal Polis. Hoe doe ik dat?

Als u tevreden bent met uw huidige ONVZ, Salland of De Amersfoortse zorgverzekering, dan kunt u in november en december weer heel eenvoudig via deze website de Vitaal Vechtdal Polis aanvragen. 

Liever persoonlijke hulp? Neem dan contact op met Vrieling Verzekeringen.

Ik heb op dit moment nog geen zorgverzekering bij ONVZ, Salland of De Amersfoortse, maar ik wil wel een Vitaal Vechtdal Polis. Kan dat?

Ja, dat kan. U dient wel over te stappen naar zorgverzekeraar ONVZ, Salland of De Amersfoortse. Daarnaast moet u wonen en/of werken in de gemeente Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Coevorden of Twenterand. Overstappen kan in de maanden november en december, eenvoudig via deze website. Heeft u advies nodig? Neem dan contact op met de adviseurs van Vrieling Verzekeringen.

Ik heb op dit moment een zorgverzekering bij ONVZ of De Amersfoortse, maar niet via mijn werkgever. Kan ik dit overzetten?

Als uw werkgever de collectiviteit van ONVZ of De Amersfoortse, inclusief Vitaal Vechtdal Polis aanbiedt, dan kunt u van uw individuele verzekering overstappen naar de collectieve zorgverzekering van uw werkgever. Dat kan in de maanden november en december via deze website.

Liever persoonlijke hulp? Neem dan contact op met Vrieling Verzekeringen.

Ik maak gebruik van een collectiviteit, kan ik dan ook de Vitaal Vechtdal Polis afsluiten?

U ontvangt de Vitaal Vechtdal Polis omdat u kiest voor een zorgverzekering van ONVZ, Salland of De Amersfoortse in combinatie met de Vitaal Vechtdal collectiviteit. U kunt bij uw zorgverzekering maar voor één collectiviteit kiezen. Als u dus kiest voor de Vitaal Vechtdal collectiviteit, komt uw andere collectiviteit te vervallen. Er zijn wel uitzonderingen. Heeft u bijvoorbeeld een werkgever die u ook de Vitaal Vechtdal Polis aanbiedt via de werkgeverscollectiviteit? Dan heeft u dus een zorgverzekering via uw werkgeverscollectiviteit, maar u profiteert óók van de Vitaal Vechtdal voordelen.

Kan ik de Vitaal Vechtdal Polis combineren met een andere collectiviteit?

U ontvangt de Vitaal Vechtdal Polis omdat u kiest voor een zorgverzekering van ONVZ, Salland of De Amersfoortse in combinatie met de Vitaal Vechtdal collectiviteit. U kunt bij uw zorgverzekering maar voor één collectiviteit kiezen. Als u dus kiest voor de Vitaal Vechtdal collectiviteit, komt uw andere collectiviteit te vervallen. Er zijn wel uitzonderingen. Heeft u bijvoorbeeld een werkgever die u ook de Vitaal Vechtdal Polis aanbiedt via de werkgeverscollectiviteit? Dan heeft u dus een zorgverzekering via uw werkgeverscollectiviteit, maar u profiteert óók van de Vitaal Vechtdal voordelen.

Voor wie is de Vitaal Vechtdal Polis?

Voor iedereen die woont en/of werkt in de gemeente Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Coevorden of Twenterand. De Vitaal Vechtdal Polis kan afgesloten worden in combinatie met een zorgverzekering van ONVZ, Salland of De Amersfoortse.

Tot wanneer kan ik mij aanmelden voor de Vitaal Vechtdal Polis?

U kunt u elk jaar in november en december aanmelden voor de Vitaal Vechtdal Polis.

Bij wie kan ik terecht als ik vragen heb over de Vitaal Vechtdal Polis?

Bij Vitaal Vechtdal vinden we dat het kiezen van de juiste zorgverzekering best ingewikkeld is. Daarom hebben we de hulp ingeschakeld van Vrieling Verzekeringen. Komt u er zelf niet uit? Dan helpen de adviseurs van Vrieling u verder. Ze staan u telefonisch te woord (0523 - 20 80 40), maar u bent ook welkom op één van de kantoren in Hardenberg en Dedemsvaart. Als u kiest voor de Vitaal Vechtdal Polis kunt u het hele jaar door terecht bij Vrieling.

Als ik kies voor de Vitaal Vechtdal Polis, verandert er dan iets aan mijn zorgverzekering?

Er verandert niets aan uw huidige verzekering als u kiest voor de Vitaal Vechtdal Polis. U behoudt gewoon uw basisverzekering en uw eventuele aanvullende en tandartsverzekering. De Vitaal Vechtdal Polis is een extra gratis pakket met voordelen, bovenop uw huidige zorgverzekering. Wilt u toch wat wijzigen in uw basis-, aanvullende of tandartsverzekering? Regel dit dan via uw zorgverzekeraar of neem contact op met een adviseur van Vrieling Verzekeringen.

Hoe kan het dat de Vitaal Vechtdal Polis gratis is?

Vitaal Vechtdal zet zich samen met zorgverzekeraars, zorgverleners, gemeenten en Vrieling Adviesgroep in voor een gezonde en actieve regio. Maar dat kunnen ze niet alleen. Het doel van Vitaal Vechtdal is dat zoveel mogelijk mensen zich aansluiten. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer we samen kunnen bereiken. Alle partners van Vitaal Vechtdal dragen bij aan de Vitaal Vechtdal voordelen. De zorgverzekeraars bieden korting op de zorgverzekering, extra fysiotherapiebehandelingen en psychsiche hulp. Saxenburgh Groep maakt het mogelijk dat u gratis mag parkeren bij het ziekenhuis. En alle andere ledenvoordelen worden ook mogelijk gemaakt door partijen die Vitaal Vechtdal steunen.

Hoe kan ik gratis parkeren bij het ziekenhuis in Hardenberg?

U heeft een Vitaal Vechtdal Pas of - als u de polis voor 2021 gaat afsluiten - ontvangt u begin 2021 een Vitaal Vechtdal pas. Als u deze pas bij de balie van het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg laat zien, dan ontvangt u een uitrijkaart zodat u gratis kunt uitrijden. Helaas kunt u uw Vitaal Vechtdal Pas niet bij de slagbomen of de betaalautomaat invoeren.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met de adviseurs van Vrieling Verzekeringen.

Hoe lang is de Vitaal Vechtdal pas geldig?

De huidge Vitaal Vechtdal pasjes hebben een geldigheid tot en met 2020. Heeft u in 2021 een Vitaal Vechtdal Polis? Dan ontvangt u uiterlijk begin 2021 uw nieuwe Vitaal Vechtdal pas.
 
Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met de adviseurs van Vrieling Verzekeringen.

Vragen over de Vitaal Vechtdal Polis via je werkgever

Wat is een collectieve verzekering via mijn werkgever?

U kunt collectief verzekerd zijn via uw werkgever, ook in combinatie met de Vitaal Vechtdal Polis. Wanneer u deelneemt aan een werkgeverscollectiviteit krijgt u korting op de premie van de basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Hoe hoog uw korting is, hangt af van de collectiviteit van uw werkgever en de verzekeraar.

Moet ik mijn collectieve verzekering bij mijn werkgever opzeggen als ik uit dienst ga?

Een beëindiging van het dienstverband is volgens de Zorgverzekeringswet géén reden om de basisverzekering tussentijds te beëindigen. Bij melding van beëindiging van het dienstverband (door u of uw werkgever) wordt de polis (basisverzekering, aanvullende verzekering en de Vitaal Vechtdal Polis) op individuele basis voortgezet. U bent verplicht de basisverzekering tot tenminste de contractsvervaldatum, 1 januari, individueel voort te zetten. Woont u in de gemeente Dalfsen, Ommen, Twenterand, Hardenberg of Coevorden? Of heeft u aansluitend een nieuwe werkgever die ook de Vitaal Vechtdal Polis aanbiedt? Dan behoudt u de voordelen van de Vitaal Vechtdal Polis. Is geen van beide situaties het geval? Dan vervallen de voordelen van de Vitaal Vechtdal Polis en zal de premie van uw zorgverzekering hoger zijn, omdat de collectieve korting wegvalt. Voor vragen en opzeggingen neem contact met ons op.

Kunnen mijn ouders ook profiteren van de collectieve verzekering van mijn werkgever omdat zij bij mij in huis wonen?

Nee, dit is niet mogelijk. Alleen partner en/of kinderen kunnen verzekerd zijn via dezelfde werkgeverscollectiviteit als u.

Ik heb op dit moment een zorgverzekering bij ONVZ of De Amersfoortse, maar niet via mijn werkgever. Kan ik dit overzetten?

Als uw werkgever de collectiviteit van ONVZ of De Amersfoortse, inclusief Vitaal Vechtdal Polis aanbiedt, dan kunt u van uw individuele verzekering overstappen naar de collectieve zorgverzekering van uw werkgever. Dat kan in de maanden november en december via deze website.

Liever persoonlijke hulp? Neem dan contact op met Vrieling Verzekeringen.

Geldt de Vitaal Vechtdal Polis die ik via mijn werkgever afsluit ook voor mijn gezinsleden?

De Vitaal Vechtdal Polis geldt ook voor uw eventuele partner en/of kinderen tot en met 17 jaar. Zij moeten dan wel bij u op de polis meeverzekerd zijn. Heeft u hulp nodig, om bij voorbeeld uw gezinsleden via één polis te verzekeren? Neem dan contact op met de adviseurs van Vrieling Verzekeringen.

Algemene vragen over je zorgverzekering

Welke kosten worden er gedekt door de basisverzekering?

De overheid bepaalt elk jaar wat er gedekt moet worden door de basisverzekering. U vindt deze informatie op de website van de Rijksoverheid.

Wat is het wettelijk verplicht eigen risico?

In 2020 is het wettelijk verplicht eigen risico vastgesteld op € 385,- per persoon. In 2021 blijft het eigen risico ook € 385,- per persoon.

Wat is het verschil tussen een budget, natura en restitutieverzekering?

Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is dat u met een restitutiepolis zelf uw arts en andere zorgverleners mag kiezen, zonder dat dit van invloed is op de vergoeding van zorg die u ontvangt.
Gaat u met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt u een gedeelte van de rekening zelf. Bij een budgetverzekering zijn er nog minder zorgverleners (vaak ziekenhuizen) gecontracteerd.

Een restitutieverzekering is vaak wel wat duurder dan een natura- of basisverzekering. Op de pagina over de basisverzekering leggen we meer uit over dit onderwerp.

Wilt u advies over de basisverzekering? Neem dan contact op met de adviseurs van Vrieling Verzekeringen.

Uit welke betaaltermijnen voor de zorgpremie kan ik kiezen?

U kunt naast de (standaard) maandbetaling kiezen voor kwartaal-, halfjaar- of jaarbetaling. Bij een halfjaarlijkse of jaarlijkse betaling ontvangt u meestal korting van de zorgverzekeraar.

Tot welke leeftijd zijn kinderen gratis meeverzekerd?

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd voor de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen waar (één van) de ouders ook voor verzekerd is. Is uw totale gezin op één polis verzekerd, dan profiteert uw kind (of kinderen) van de aanvullende verzekering van de ouder die het meest uitgebreide pakket heeft afgesloten. 

Wilt u weten op welke polis uw kind is meeverzekerd? Bekijk dit dan op de digitale omgeving van uw zorgverzekeraar of neem contact op met een adviseur van Vrieling Verzekeringen.

Kan ik kiezen voor een hoger eigen risico?

Ja. Bovenop het verplicht eigen risico (€ 385,-) kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot € 500,-. Per verzekeraar kunnen de tussenstappen variëren. Het totale eigen risico kan hierdoor oplopen tot € 885,-.  Bij een hoger eigen risico daalt de premie.

Kan ik kiezen uit aanvullende zorgverzekeringen?

Ja, niet alle zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende zorgverzekering kunt u uw basisverzekering uitbreiden naar het door u gewenste niveau. U kunt per verzekeraar kiezen uit verschillende aanvullende zorgverzekeringen. Van een aanvullende zorgverzekering die alleen de meest noodzakelijke zorg vergoedt tot en met de meest uitgebreide zorgverzekering.

Uw basisverzekering en aanvullende verzekering(en) worden bovendien nog eens uitgebreid met de voordelen van de Vitaal Vechtdal Polis.

Is er medische acceptatie nodig als ik overstap van mijn huidige zorgverzekeraar naar een andere verzekeraar?

Als u voor de meest uitgebreide (tandarts)verzekeringen van ONVZ, Salland of De Amersfoortse kiest, moet u een aantal medische vragen beantwoorden. Op basis van deze vragen bepaalt de zorgverzekeraar of u al dan niet toegelaten wordt tot deze uitgebreide (tandarts)verzekering. U ontvangt hierover bericht van de verzekeraar.

Ik word binnenkort 18 jaar, wanneer moet ik gaan betalen voor mijn zorgverzekering?

Je moet per de eerste van de maand volgend op de 18e verjaardag premie voor de basisverzekering gaan betalen. Voor de eventuele aanvullende zorgverzekering, wordt per de eerste van de maand volgend op de 18e verjaardag de premie voor een volwassene in rekening gebracht. Lees meer over wat je allemaal moet regelen als je 18 wordt.

Heeft u een andere vraag?

Neem dan contact op met de adviseurs van Vrieling Verzekeringen.